Statue of Liberty

Kirsten Skjold - Blogger og Foredragsholder

Statue of Liberty

Intet er mere amerikansk end Frihedsgudinden: Statue of Liberty. På en lille ø, ud for Manhattan troner hun stolt på sin piedestal. I soklen kan man se Emma Lazarus´smukke ord: Giv mig dine trætte, dine fattige, dine sammenstuvede masser, som længes efter at trække vejret i frihed. Netop frihed og en fælles tro på frihed og demokrati er årsagen til at Frankrig donerede denne smukke gave til USA. Frihedsgudinden blev indviet i 1886 skønt det skulle have været i 1876 – for at fejre 100 året for den amerikanske uafhængighed.

Frihedsgudinden er 46 meter høj og beklædt med mere end 300 kobberplader.

Den franske billedhugger, Bartholdig, fik idéen til en statue af en kvinde i egyptisk klædedragt med en fakkel i hånden. Hans tanke var at den skulle stå ved indsejlingen til Suez-kanalen. På de kanter var man dog ikke videre begejstret for planen – og takkede pænt nej. På en rejse til USA i 1871, bemærkede Bartholdig den lille ø Bedloes Island ud for Manhattan. Øen var perfekt til hans statue. Ved at skrue op for symbolikken med den fælles tro på frihed og demokrati, fik Bartholdig Frankrig og USA med på ideén. Frakrig skulle donere selve statuen – New York skulle bygge soklen.

Et statslotteri i Frankrig samlede hurtigt pengene til statuen ind – og Bartholdig kunne gå i gang. Det var i øvrigt Bartholdigs mor, der stod model til ansigtet. I New York glemte man alt om projektet – og da statuen ankom til New York i 215 kasser, var soklen end ikke påbegyndt. Kongressen nægtede at betale, så et lotteri var løsningen på at få samlet penge ind til soklen. I 1886 blev statuen officielt indviet i silende regn og tåge, så ingen kunne rigtig se det der skulle blive Amerikas kæreste eje. De næste 20 år var Frihedsgudinden den højeste bygning i New York- og alene af den grund, var statuen meget populær lige fra starten.

Folk strømmede til Bedloes Island – der nu var omdøbt til Liberty Island, for at beskue det imponerende syn, af den mere end 100 meter høje statue. Selve statuen er 46 meter – resten er sokkel og piedestal. Statuen er beklædt med 300 kobberplader og vejer 225 ton – og er, så vidt jeg ved, stadig verdens største metalstatue. Munden er 1 meter bred og pegefingren er 2 meter lang. Indtil 1916 var det muligt at komme op og stå i selve faklen – men den blev lukket af sikkerheds grunde. I 1886 blev faklen udskiftet med en ny fakkel beklædt med 24 karat guld – mens den gamle fakkel står til skue inde i selve fundamentet. Frihedsgudinden er bestemt et besøg værd – og man kan kun fyldes med ærefrygt, når man betragter den store dames venlige ansigt.

Ingen kommentarer

Tilføj din kommentar