Den forstenede skov

Kirsten Skjold - Blogger og Foredragsholder

Den forstenede skov

Petrified Forest er en af USAs – og Arizonas – mere ukendte nationalparker. Parken ligger knap 1,5 times kørsel øst for Falgstaff ad Highway 40. Parken er 381 km2 stor, men der er ikke mange veje igennem. Kommer du fra vest, så drej fra HWY 40 i Holbrook og tag 180 til den sydlige indgang og bevæg dig så de 43 km mod nord igennem parken. Nationalparken blev en realitet i 1962 for at beskytte de utrolige mængder af forstenet træ. I årevis var folk kommet fra nær og fjern for at samle forstenet træ med videresalg for øje. Ingen tvivl om at Petrified Forests opgradering til nationalpark, har lagt en dæmper på langfingrede besøgende, men ikke destomindre så bliver der stadig stjålet 12 tons forstenet træ om året. Dette til trods for at der er en minimum bøde på $275 og risiko for fængselsstraf for at fjerne selv den mindste bitte lille forstening. Civilklædte vagter ligger på lur i landskabet for at holde øje med de besøgende – så et godt råd må være: Lad nu være med at samle noget op. Uden for nationalparken kan man købe mærket forstenet træ, der med garanti ikke er samlet inde i parken.

Det forstenede træ er smukt krystaliseret – ikke noget man ser mange steder.

Når man kører de 43 km, fra syd mod nord, kommer man på en rejse 225 millioner tilbage i tiden. En rejse til den gang dette stykke land var dækket af en bred, lavvandet flod. Langs flodbredden groede store Mariposa-træer og enorme bregner. Krokodille-lignende krybdyr og dinosaurs levede i området og alt var lutter idyl indtil vandstanden i floden begyndte at stige voldsomt og vandet gik over sine bredder. Det brusende vand gjorde jorden porøs og træernes rødder mistede deres greb og væltede i strømmen. Et kæmpe vulkanudbrud begravede området under et tykt tæppe af vulkansk aske og mudder der kvalte alt ilt i træernes celler. Dette forhindrede træerne i at gå i forrådnelse. Langsomt sev kiselholdigt vand ind i træernes celler, der optog denne kisel og dermed forstenede. Landet sank og blev igen oversvømmet for senere atter at rejse sig. Dette vulkanske løft af undergrunden gjorde at de mægtige træstammer krakelerede i 1000 stykker. Hver dag bringer erosion nyt forstenet træ frem – og der er stadig masser af det. Geologer har fastslået at jordlagene med forstenet træ er ca. 90 meter tykt.

Jordens opløft har fået de mægtige forstenede stammer til at knække.

En god start på besøget i Petrified Forest er at stoppe ved Rainbow Forest Museum. Her findes der en udstilling af masser af forstenet træ – men også en interessant udstilling om områdets geologiske og menneskelige historie. Stop også ved Crystal Forest, her kan du komme helt tæt på flere kæmpe forstenede træstammer. Ved Jasper Forest er der et flot kig ud over den særprægede natur og de mange forstenede træstammer. Stop også ved Agate Bridge, hvor det siges, at lokale cowboys viste deres mod, ved at ride hen over den forstenede træstamme. Ved Blue Mesa kan du se træstubbe, der har undveget erosionen, og stadig står. Landskabet ved The Tepees er usædvanligt smukt med kegleformede stenformationer farvet i smukke striber af forskellige mineraler. Newspaper Rock er en sandsten med hundredvis af petroglyffer. Ingen har nogensinde kunne oversætte tegnene, men stenen vidner om at der har været mennesker her i 1400 tallet. Det samme gør Puerco Indian Ruins, hvor et par af rummene er restaureret. Slut din tidsrejse ved Painted Desert Visitor Center, der viser en 17 minutter lang film, der forklarer hvorledes træet blev forstenet.

Newspaper Rock med petroglyffer fra 1400 tallet. Mon avisen udkom hver dag dengang?

God fornøjelse med at besøge denne helt unikke nationalpark, den er virkelig et besøg værd.
Følg mig også på instagram @ kirsten_skjold 🙂

Enorme mængder at forstenet træ ligger spredt i landskabet.

 

Ingen kommentarer

Tilføj din kommentar