Canyon de Chelly

Kirsten Skjold - Blogger og Foredragsholder

Canyon de Chelly

“Grand Canyon State” står der på bilernes nummerplader i Arizona, men Arizona er meget mere end Grand Canyon. I Navajo indianerreservat, nær byen Chinle i Apache County, ligger et af de mere ukendte naturområder: Canyon de Chelly National Monument. Er du på de kanter, så kan jeg på det varmeste anbefale at slå et smut forbi – og måske tage en overnatning i Chinle. Den Y-formede kløft Canyon de Chelly (udtales de shay) har fået sit lidt specielle navn, da de hvide forsøgte at bogstavere indianernes navn for stedet: Tsegi, der betyder klippekløft. Den hvide mands historie på stedet er kort og ikke videre interessant, mens indianernes historie går næsten 5000 år tilbage. Her findes 800 år gamle ruiner og tusindvis af klippe tegninger, lavet af indianerne.

North Rim Drive – perfekt til en lille morgentur.

Der er en asfalteret vej langs med kløftens nordlige kant: North Rim Drive og ligeledes langs med den sydlige kant: South Rim Drive. North Rim Drive, byder på 3 forskellige udsigtspunkter, alle med flot udsigt mod den røde kløft. Beregn ca. 2 timer til at se det hele. Sceneriet er bedst om morgenen, hvor lyset falder smukt. I bunden af kløften ses hjulspor i det røde sand – og man kan føle sig fristet til at køre derned. Dette er ikke tilladt medmindre man køber en guided tur med en Navajoindianer. Disse ture kan købes nærmest alle steder i Chinle – og de tager en halv dag. Har du kun tid til at køre enten South Rim eller North Rim, så vil jeg anbefale South Rim.

Det er kun muligt at køre i bunden af Canyon de Chelly på en tur med en lokal navajo indianer.

South Rim – White House Overlook og Spider Rock

Der er 7 forskellige udsigtspunkter på South Rim. Turen tager ca. 2 timer. Du skal beregne ekstra tid, hvis du ønsker at gå stedets eneste hike, der starter ved White House Overlook. Det er ikke nogen lang tur – under en halv kilometer, men den er ret strabadserende, så beregn 1,5 time og husk vand. Har du ikke tid til at stoppe ved alle udsigtspunkter, så gå ikke glip af min personlige favorit: Spider Rock Overlook, hvor der er en imponerende udsigt mod det 248 meter høje sandstensspir: Spider Rock.

Imponerende udsigt mod den 248 meter høje Spider Rock.

South Rim, Spider Rock og den børnespisende Spider Woman

Jeg elsker Spider Rock, ikke kun fordi det er smukt, men også fordi legenden siger at Spider Woman bor på toppen, synes det er super cool at det ikke er Spider Man:) Spider Woman er dog lidt bizar, idet hun finder fornøjelse i at hente uartige børn, spinde dem ind i hendes net, og bringe dem til toppen af klippespiret. Her koger hun dem, før hun spiser dem – og efterlader kun deres knogler tilbage. Knoglerne smelter i den varme sol, og studerer man Spider Rock, ses de hvide aftegninger af smeltede børneknogler tydeligt på toppen. Efter den fortælling er der ro på bagsædet. Elsker at rejse med mine børn:)

Følg mig på instagram (@kirsten_skjold) – så går du ikke glip af nye indlæg – og det vil gøre mig så glad, at få dig som følger:)

 

Ingen kommentarer

Tilføj din kommentar